Op onze blog zetten we vitamine D al in de kijker als broodnodig nutriënt voor het behoud van sterke botten en een gedegen immuunsysteem bij kinderen van 4 tot 12 jaar. We prijzen onze vitamines en mineralen altijd aan omdat kinderen stevig zouden kunnen ravotten. In de winterperiode zijn ze misschien minder actief, maar dat wil niet zeggen dat vitamine D plots niet meer belangrijk zou zijn. Integendeel: omdat de zon onze voornaamste bron van vitamine D is, is de aanmaak van vitamine D in onze huid door de zon in de winter lager.
Van zon tot vitamine D
Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt als onze huid blootgesteld wordt aan zonlicht, met name aan UVB-stralen. Er wordt dan immers een chemische stof aangemaakt in onze huid, genaamd 7-dehydrocholesterol, een voorloper van vitamine D. Via de bloedbaan gaat die voorloper naar de lever en vervolgens naar de nieren, waar het finaal omgezet wordt tot calcitriol of 1,25-dihydroxyvitamine D. Die actieve vorm is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de opname van calcium en fosfor, wat belangrijk is voor het behoud van gezonde botten.
Minder zon, minder vitamine D
In sommige gevallen, zoals tijdens de wintermaanden in noordelijke landen of bij mensen die weinig buiten komen, kan het nodig zijn om vitamine D via de voeding of supplementen binnen te krijgen.
Tijdens de wintermaanden is de productie van vitamine D door blootstelling aan zonlicht vaak onvoldoende, vooral in gebieden met weinig zonlicht – bij ons hier in België is dat zeker het geval.
Dat komt doordat de zonnestralen onder een scherpere hoek binnenkomen en minder UVB-straling leveren, de sleutelfactor voor de productie van vitamine D in de huid. Daarom kan het voor kinderen belangrijk zijn om vitamine D te verkrijgen uit voedingsbronnen zoals vette vis, eieren, verrijkte voedingsmiddelen (zoals melk en ontbijtgranen), of via supplementen, vooral tijdens de wintermaanden.
Vibovit Dino is uitsluitend beschikbaar bij uw apotheker. Vraag zijn of haar advies
BE-ARPHA-OTC-0078-11-2023